czwartek, 17 grudnia 2015

Spaghetti z tuńczykiem

              Nie wiem jak Wy, ale ja mam czasem dni, kiedy wracam z pracy, z dzieckiem, z zakupami i żyć mi się nie chce a tu jeszcze trzeba ugotować obiad. Myślę wtedy co tu zrobić szybko, ale smacznie. Przychodzi mi na myśl spaghetti z tuńczykiem. Błyskawiczny obiad i wszyscy zadowoleni. 





SKŁADNIKI:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 2 x 400 g pomidorów z puszki
  • 30 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżka poszatkowanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • puszka tuńczyka

Wykonanie:

Pomidory zblendować.


W dużym rondlu podgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy czosnek, podsmażamy ok  1 min.

Dodajemy rozdrobione pomidory i gotujemy baz przykrycia, aż sos parując zmniejszy objętość (zgęstnieje). Dokładamy odsączonego z zalewy tuńczyka.

Dodajemy zioła i solimy do smaku.

W międzyczasie gotujemy makaron.

Podajemy makaron z sosem i całość posypujemy parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz