czwartek, 17 grudnia 2015

Chleb pszenno-orkiszowy z automatu

Od dłuższego czasu miałam ochotę na zakup automatu do chleba, bo czemu nie?
Kupiłam Zelmer 43Z011.
Próbowałam kilka przepisów. Nie zawsze chlebek wychodził dobrze. Teraz trafiłam.





Składniki:

  • 300 ml wody
  • pół słoika zakwasu (słoika trochę większego od szklanki)
  • 1 łyżka oliwy (dodałam z pestek dyni)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 370 g mąki pszennej
  • 160 g mąki orkiszowej

Program najbardziej uniwersalny - mieszanie, rośnięcie, pieczenie - u mnie BASIC. (czas 3 godz).

Po wyjęciu gorącego chleba z pojemnika układam je na "ruszcie" wyjętym z piekarnika położonym na komorze zlewu.
Chlebuś wtedy stygnie sobie z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz