środa, 16 grudnia 2015

Kotlety mielone

Kotlety mielone niby każdy zna, większość lubi. Każdy robi inaczej i ciężko trafić na dobry przepis. Niektórzy cebulę kroją, inni blendują. Jedni smażą inni nie. Niektórzy moczą bułkę suchą inni tartą....







Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego mieszanego
  • 3 jaja
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku ( krajowego  wystarczą 2)
  • 1 sucha bułka
  • 125 ml mleka
  • po łyżeczce tymianku i majeranku
  • sól, pieprz
  • bułka do obtoczenia
  • olej do smażenia

Bułkę suchą zalewamy mlekiem, po 15 minutach odciskamy.

Cebulkę i czosnek blendujemy. Dodajemy mięso, bułkę i przyprawy.

Dobrze wyrabiamy, mokrymi rękoma.

Formujemy kotleciki i smażymy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz