wtorek, 1 grudnia 2015

Curry z dyni

Jak już pisałam w poprzednich postach dynia jest bardzo wartościowym warzywkiem. 

Należy do warzyw niskokalorycznych, bogatych w witaminy i składniki mineralne. Zawiera witaminy C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy i dużą dawkę beta-karotenu, mającego działanie antyutleniające, które z kolei przeciwdziała nowotworom i chorobom układu krążenia. Pestki obfitują w duże ilości cynku i lecytyny, a sok z dyni jest najlepszym połączeniem żelaza, miedzi, magnezu i potasu. Jedzenie dyni na pewno wzmacnia układ odpornościowy, pobudza trawienie, obniża poziom tłuszczów we krwi, pomaga zredukować tkankę tłuszczową, działa uspokajająco i pomaga w dolegliwościach nerek.

Mało jednak jest przepisów na jej wykorzystanie. Oczywiście pyszna zupka, oczywiście dynia marynowana, jadłam też sernik z dynią.... tylko, że dynia jest wielka. W dodatku jeśli je sami uprawiamy mamy kilka wielkich dyń, a wiadomo szkoda wyrzucić. 

Dlatego kombinujemy. W wyniku tych kombinacji powstało moje curry. 
Wyszło ciekawe danie, które zamierzam zjeść z pyzami z mięsem. 


Składniki:
  • ok 200 g drobno pokrojonej
  • ok 200 g pieczarek
  • żółta papryka
  • ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki śmietany
  • sół
  • curry (1,5-2 łyżeczki)
  • po pół łyżeczki suszonej mięty i oregano
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki koperku


Wykonanie:

Pieczarki i paprykę kroimy. Na oliwie smażymy dynię, pieczarki i paprykę, aż dynia się prawie rozpadnie. 

Dodajemy pół szklanki wody, curry i zioła.  Zaprawiamy mąką i śmietaną. 

Doprawiamy do smaku. Gotowe. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz