poniedziałek, 30 listopada 2015

Pasztet z cukinii


Cukinia jest cenionym za wysoką wartość dietetyczną, lekkostrawnym warzywem. Odkwasza 

organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, zawiera potas, żelazo i magnez, witaminę A, C, 

K, PP i B1 oraz beta karoten. Nie odkładają się w niej metale ciężkie. Prawdę mówiąc warzywko to 

jest jednym z moich ulubionych. 

Kocham możliwość jej wszechstronnego zastosowania. 




Cukinia to świetny produkt dla wszystkich, którzy się odchudzają, ponieważ zawiera niewielką ilość tłuszczu i ma mało kalorii (100 g surowej cukinii to zaledwie 15 kcal, ale taka sama ilość smażonej to już ponad 40 kcal). Cukinia jest też lekkostrawna, a potas w niej zawarty zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie.
Cukinia działa alkalizująco, zapobiegając zakwaszeniu organizmu. Odkwaszające działanie cukinii ma korzystny wpływ na procesy trawienne i usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii.
Cukinia nie tylko sprzyja odchudzaniu - jej wpływ na organizm jest o wiele większy. Zalecana jest w diecie przeciwnowotworowej. Naukowcy są zadnia, że produkty te zmniejszają ryzyko raka narządów przewodu pokarmowego (w tym żołądka, trzustki, jelita grubego i jamy ustnej).

Dziś podaję przepisy na dżem cytrynowy z cukinii oraz pasztet. Porad jak upiec ten ostatni jest 

mnóstwo. Sprawdzałam różne możliwości, ale ten, który zamieszczę jest idealny. Dostałam go od 

koleżanki z pracy.










Pasztet z cukinii


Składniki:


  • 3 szklanki startej na tarce o grubych oczkach cukinii ze skórką
  • 3 średnie marchewki starte na tarce
  • 3 średnie cebule pokrojone w kostkę
  • 200 g żółtego sera startego j.w.
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 4 żółtka i piana ubita z białek
  • 2 łyżeczki soli
  • papryka, pieprz


Wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i osypanej kaszą manną formy. Piec 60 minut w temperaturze 200 st. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz