RYBA PO ROSYJSKU I PIECZONE ZIEMNIAKI
Składniki na rybkę:
- 600 g filetów rybnych (np. dorsza)
- 200 g mąki
- 250 ml białego wina
- 2 jajka
- sól, pieprz
Wykonanie:
Rybę umyj i osusz, pokrój na nieduże kawałki. Posól i popieprz.
Mąkę wymieszaj z winem na gładką masę, dodaj jajka, wyrób gładkie, niezbyt rzadkie ciasto.
Odstaw na 10 minut.
Rybę obtocz w cieście, smaż na oleju aż się zrumieni.
Pieczone ziemniaczki:
Składniki:
- ok 1 kg ziemniaków pokrojonych w półksiężyce (ósemki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- papryka
- przyprawa do ziemniaków
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać razem w misce. Ziemniaki wysypać na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st na ok 30 minut.
Można sprawdzać, czy nie przywierają do blaszki i ewentualnie je poruszyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz