niedziela, 1 listopada 2015

RYBA PO ROSYJSKU I PIECZONE ZIEMNIAKI

Kuchnia rosyjska to połączenie Azji i Europy, francuskich pomysłów na kulinarną finezję z syberyjskim dążeniem do sytości. Spotkanie wielu kultur i smaków.

RYBA PO ROSYJSKU I PIECZONE ZIEMNIAKI

Składniki na rybkę:
  • 600 g filetów rybnych (np. dorsza)
  • 200 g mąki
  • 250 ml białego wina
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Rybę umyj i osusz, pokrój na nieduże kawałki. Posól i popieprz.

Mąkę wymieszaj z winem na gładką masę, dodaj jajka, wyrób gładkie, niezbyt rzadkie ciasto.
Odstaw na 10 minut.

Rybę obtocz w cieście, smaż na oleju aż się zrumieni.



Pieczone ziemniaczki:

Składniki:
  • ok 1 kg ziemniaków pokrojonych w półksiężyce (ósemki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • papryka
  • przyprawa do ziemniaków
Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać razem w misce. Ziemniaki wysypać na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st na ok 30 minut.

Można sprawdzać, czy nie przywierają do blaszki i ewentualnie je poruszyć.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz