niedziela, 1 listopada 2015

Ryba po grecku


"Największym składnikiem szaleństwa jest ukrywanie prawdy przed samym sobą."

                                                                                                               Scott Westerfeld – Goliat



Ryba po grecku


Składniki:
  • 600 g filetów ryby
  • oliwa
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier
  • sok z cytryny
  • jajko
  • mąka





  1. Filety opłukać, pokroić na mniejsze części, posolić, obtoczyć w jajku i mące i usmażyć na złoty kolor.
  2. Warzywa obrać. Cebulę pokroić w piórka, warzywa w paski. 
  3. Warzywa i cebulę usmażyć na oliwie, zalać 100 ml wody, dodać koncentrat pomidorowy, dusić ok 10 minut.
  4. Doprawić solą, pieprzem, łyżeczką cukru, sokiem z cytryny. 
  5. Można dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki. 
  6. Rybę zalać sosem z warzywami, podawać na zimno. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz