sobota, 7 listopada 2015

KAPUSTA KISZONA

Legenda głosi, że kapusta powstała z łez Likurga, którego bóg 

wina Bachus ukarał za zniszczenie winnicy. 


Kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega

anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, 

skórę i paznokcie. 


Jest niskokaloryczna - 100 g ma zaledwie 38 kcal. Witaminy C tyle

 w niej, co w cytrynie (30-36 mg w 100 g). 


Komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo 

witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny, zawiera mnóstwo 

wapnia, magnezu, potasu, żelaza i kwasu foliowego.  


Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia

wygląd włosów, skóry i paznokci. 

Można go zneutralizować, dodając do wody skórkę chleba lub 

orzech włoski. W przypadku gołąbków jest to szczególnie 

wskazane, gdyż musimy je gotować pod przykryciem, a to

 wzmaga nieprzyjemny zapach.


Szczególne właściwości lecznicze ma sok z kapusty. Picie go 

wzmacnia odporność, pomaga na anemię i obrzęki spowodowane

 nadmiernym zatrzymywaniem płynów w organizmie. Po trzech

 tygodniach codziennej szklanki soku te ostatnie znikają bez śladu.


 Kapuściany sok to także uznawane nawet przez medycynę

 lekarstwo na wrzody żołądka. W ludowej praktyce stosuje się

 okłady z soku lub liści na bóle reumatyczne i neuralgiczne oraz

 przy leczeniu ran i wrzodów. Coraz głośniej mówi się o 

właściwościach przeciwnowotworowych kapusty - obecne w 

niej związki chemiczne (indole) pomagają w profilaktyce raka 

  jajników, piersi, prostaty i jąder.




Kapusta czerwona ma wszystkie zalety lecznicze białej kapusty, ale

 lżejszą konstrukcję, więc idealnie nadaje się do faszerowania. 



Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo 

bogata w tiaminę, czyli witaminę B1. Ma jej aż 77 mcg w 100 g, podczas gdy biała o ponad 20 mcg 

mniej.


Czerwona kapusta stanowi wyśmienity dodatek do pieczystego z ciemnego drobiu i zrazów 

zawijanych z wołowiny. 


Kapusta pekińska (nazywanej - białą olbrzymią, selerową), z Chin. Nie ma 


przykrego zapachu, nie zawiera cholesterolu, za to sporo błonnika. Idealna na surówki czy 

 faszerowana jak gołąbki.


Kapusta kiszona zawiera bakterie probiotyczne, jedzenie jej jest szczególnie ważne przy 

leczeniu antybiotykami. 


Kiszona kapusta zawiera dużo witaminy C, a także witamin z grupy B, dzięki czemu naturalnie 

wzmacnia organizm. 


Dobrze działa na układ pokarmowy – wspomaga procesy trawienne i oczyszcza przewód 

pokarmowy. 


Najwięcej dobroczynnych właściwości ma kiszona kapusta domowej produkcji. W sklepach warto 

szukać takiej, która nie zawiera konserwantów.



KAPUSTA KISZONA

Składniki: 

  • 10 kg poszatkowanej kapusty
  • 1 kg kwaśnych jabłek np. szara reneta
  • 40 g kminku
  • liście laurowe
  • 200 g soli



Kapustę solimy i mieszamy.


Na dnie beczki układamy liście kapusty.  
Wsypujemy kapustę do beczki, przesypując ją liściami laurowymi i kminkiem oraz dodajemy jabłka. 
Następnie ugniatamy kapustę do czasu, aż na wierzchu pojawi się sól. 
Wtedy kapustę przykrywamy talerzem i obciążamy na dwa dni. 
Po dwóch dniach wkładamy w beczkę z kapustą kij, żeby tworzące się gazy miały ujście. 
Przenosimy kapustę w chłodne miejsce. 
Po dwóch tygodniach jest ukiszona. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz