sobota, 7 listopada 2015

Gołąbki z czerwonej kapusty




Składniki:

  • ok 1 kg główka czerwonej kapusty
  • 200 g mięsa mielonego
  • cebula
  • jajko
  • szklanka ugotowanego ryżu
  • litr bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, ocet

Cebulkę posiekać i wymieszać z ryżem, mięsem i jajkiem. Doprawić masę solą i pieprzem.

Z kapusty usunąć głąb, delikatnie oddzielić liście i wrzucić je do osolonego wrzątku na ok 3 minuty. Wlać odrobinę octu, potrzymać liście jeszcze chwilkę, następnie wyjąć i osuszyć.

Liście wypełnić farszem i zrolować jak naleśniki.

W garnku na dnie ułożyć 2-3 liście kapusty. Gołąbki ciasno układać w garnku. zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu przez ok 40 minut.


CIEKAWOSTKA:



Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. 

Można go zneutralizować, dodając do wody skórkę chleba lub orzech włoski. W przypadku gołąbków jest to szczególnie wskazane, gdyż musimy je gotować pod przykryciem, a to wzmaga nieprzyjemny zapach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz