Składniki:
- ok 1 kg główka czerwonej kapusty
- 200 g mięsa mielonego
- cebula
- jajko
- szklanka ugotowanego ryżu
- litr bulionu warzywnego
- sól, pieprz, ocet
Cebulkę posiekać i wymieszać z ryżem, mięsem i jajkiem. Doprawić masę solą i pieprzem.
Z kapusty usunąć głąb, delikatnie oddzielić liście i wrzucić je do osolonego wrzątku na ok 3 minuty. Wlać odrobinę octu, potrzymać liście jeszcze chwilkę, następnie wyjąć i osuszyć.
Liście wypełnić farszem i zrolować jak naleśniki.
W garnku na dnie ułożyć 2-3 liście kapusty. Gołąbki ciasno układać w garnku. zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu przez ok 40 minut.
CIEKAWOSTKA:
Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci.
Można go zneutralizować, dodając do wody skórkę chleba lub orzech włoski. W przypadku gołąbków jest to szczególnie wskazane, gdyż musimy je gotować pod przykryciem, a to wzmaga nieprzyjemny zapach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz