środa, 11 listopada 2015

TIRAMISU

TIRAMISU 

Składniki:
  • 2 łyżki zmielonej kawy espresso
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1/2 szklanki słodkiego wina marsala (podobne do marsala jest porto)
  • 250 g biszkoptów
  • 300 ml gęstej śmietany
  • 40 g cukru pudru
  • 500 g sera mascarpone
  • dodatkowo 2 łyżki wina marsala
  • kakao lub tarta gorzka czekolada

  1. Zalej kawę wrzącą wodą, poczekaj aż się zaparzy. Wymieszaj kawę z winem, ostudź.
  2. W głębokim naczyniu ułóż biszkopty 1/3 porcji i zalej kawą (też 1/3 porcji)
  3. W misce ubij śmietanę z cukrem pudrem, dodaj ser zmieszany z dodatkowym winem
  4. 1/3 kremu przełóż na biszkopty
  5. Na kremie ułóż zamoczone w kawie biszkopty i krem (czynność powtarzamy dwa razy)
  6. Posypać kakao lub posypać czekoladą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz