TIRAMISU
Składniki:
- 2 łyżki zmielonej kawy espresso
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1/2 szklanki słodkiego wina marsala (podobne do marsala jest porto)
- 250 g biszkoptów
- 300 ml gęstej śmietany
- 40 g cukru pudru
- 500 g sera mascarpone
- dodatkowo 2 łyżki wina marsala
- kakao lub tarta gorzka czekolada
- Zalej kawę wrzącą wodą, poczekaj aż się zaparzy. Wymieszaj kawę z winem, ostudź.
- W głębokim naczyniu ułóż biszkopty 1/3 porcji i zalej kawą (też 1/3 porcji)
- W misce ubij śmietanę z cukrem pudrem, dodaj ser zmieszany z dodatkowym winem
- 1/3 kremu przełóż na biszkopty
- Na kremie ułóż zamoczone w kawie biszkopty i krem (czynność powtarzamy dwa razy)
- Posypać kakao lub posypać czekoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz