sobota, 14 listopada 2015

Bouillabaisse zupa rybna z owocami morza

Bouillabaisse - zupa rybna z owocami morza



Składniki:

- 2 ząbki czosnku, 
- oliwę z oliwek, 
- kostkę rosołową, 
- 3 duże pomidory, 
- natkę pietruszki, tymianek, 
- 50 ml białego wytrawnego wina, 
- przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka)
- po ok 100 g łososia i dorsza
- ok 200 g mieszanki owoców morza
- ok 200 g mrożonej włoszczyzny w paskach
-pół papryki



Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekany czosnek, następnie dodajemy mieszankę warzyw i dusimy pod przykryciem około 10 minut na niewielkim ogniu .  W międzyczasie przygotowujemy bulion (1 kostka rosołowa na 0,5 litra wody) i zalewamy nim warzywa. Dodajemy ryby oraz pokrojone pomidory bez skórki, posiekaną pietruszkę i tymianek. Całość gotujemy około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy owoce morza, wino oraz przyprawiamy do smaku.
Zupę serwujemy z bagietką lub grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz