Bouillabaisse - zupa rybna z owocami morza
Składniki:
- 2 ząbki czosnku,
- oliwę z oliwek,
- kostkę rosołową,
- 3 duże pomidory,
- natkę pietruszki, tymianek,
- 50 ml białego wytrawnego wina,
- przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka)
- po ok 100 g łososia i dorsza
- ok 200 g mieszanki owoców morza
- ok 200 g mrożonej włoszczyzny w paskach
-pół papryki
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekany czosnek, następnie dodajemy mieszankę warzyw i dusimy pod przykryciem około 10 minut na niewielkim ogniu . W międzyczasie przygotowujemy bulion (1 kostka rosołowa na 0,5 litra wody) i zalewamy nim warzywa. Dodajemy ryby oraz pokrojone pomidory bez skórki, posiekaną pietruszkę i tymianek. Całość gotujemy około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy owoce morza, wino oraz przyprawiamy do smaku.
Zupę serwujemy z bagietką lub grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz