niedziela, 15 listopada 2015

TABULI libańska sałatka z kuskusem

Kuskus to lekkostrawna kasza nadająca się zarówno do dań obiadowych jak i deserów. 
Ma dużo błonnika, więcej białka niż kasza perłowa lub ryż i może być spożywany przez osoby cierpiące na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, gdyż nie podrażnia żołądka.
Odmiana tej kaszy jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać kilka minut. 




Składniki:
  • 250 g kaszy kuskus
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 ogórek
  • 1/2 papryki (czerwona lub pomarańczowa)
  • posiekana natka pietruszki i mięta
  • 1 litr wywaru z kostki warzywnej
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Kuskus przyrządzić zgodnie ze wskazaniem na opakowaniu (zalewając wywarem z kostki zamiast wodą).

Warzywa pokroić w kostkę.

Z pozostałych składników przyrządzić sos.

Wymieszać,


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz