ZUPA KOPERKOWA
Skład:
- 1 cebula
- 2 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki mąki
- pęczek koperku
- 1/2 szklanki śmietany
- jajko
- 2 marchewki (zetrzeć na tarce o grubych oczkach)
- 3 ziemniaki (pokroić w kostkę)
- bulion
Wykonanie:
Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na tłuszczu.
Kaszę manną mieszamy z 2 łyżkami mąki, jajkiem i cebulą. Wyrabiamy ciasto, rolujemy w wałeczki i kroimy np. jak kopytka (tylko drobniejsze).
Do bulionu dodajemy ziemniaki i marchew, gotujemy do miękkości, wrzucamy kluseczki i gotujemy aż będą miękkie.
Łyżkę mąki mieszamy ze śmietaną, wlewamy do zupy.
Wsypujemy posiekany koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz