sobota, 24 października 2015

Zupa koperkowa

ZUPA KOPERKOWA





Skład:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki mąki
  • pęczek koperku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • jajko
  • 2 marchewki (zetrzeć na tarce o grubych oczkach)
  • 3 ziemniaki (pokroić w kostkę)
  • bulion


Wykonanie:

Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na tłuszczu. 
Kaszę manną mieszamy z 2 łyżkami mąki, jajkiem i cebulą. Wyrabiamy ciasto, rolujemy w wałeczki i kroimy np. jak kopytka (tylko drobniejsze). 
Do bulionu dodajemy ziemniaki  i marchew, gotujemy do miękkości, wrzucamy kluseczki i gotujemy aż będą miękkie. 
Łyżkę mąki mieszamy ze śmietaną, wlewamy do zupy. 
Wsypujemy posiekany koperek. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz