Znudzona codziennym gotowaniem po powrocie po ciężkim dniu w pracy oraz zainspirowana angielskimi/amerykańskimi filmami ( zamiast gotować wyciągają z zamrażalnika kolejne zapiekanki) postanowiłam spróbować tej zapiekanki. Okazała się pyszna!!! Zwykle nie udaje mi się jej zamrozić :)
Zapiekanka pasterska
Składniki:
Warstwa mięsna
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (w oryginale jest jagnięcina)
- 2 średnie marchewki
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (w oryginale jest jagnięcina)
- 2 średnie marchewki
- ½ szkl. mrożonego groszku lub szklanka marchewki z groszkiem z mrożonki
-1 średnia pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
-2 cebule
- 6 małych pomidorów (lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego)
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml bulionu
- 100-150 ml czerwonego wina
- 3 gałązki świeżego tymianku (lub ok. ½ łyżeczki suszonego)
- 1 gałązka świeżego rozmarynu (lub ok, ½ łyżeczki suszonego)
- sól, pieprz do smaku
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
Warstwa ziemniaczana
- ok. 1 kg ziemniaków
- 100 g żółtego sera
- 1 żółtko
- 50 ml mleka
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól do smaku
-1 średnia pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
-2 cebule
- 6 małych pomidorów (lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego)
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml bulionu
- 100-150 ml czerwonego wina
- 3 gałązki świeżego tymianku (lub ok. ½ łyżeczki suszonego)
- 1 gałązka świeżego rozmarynu (lub ok, ½ łyżeczki suszonego)
- sól, pieprz do smaku
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
Warstwa ziemniaczana
- ok. 1 kg ziemniaków
- 100 g żółtego sera
- 1 żółtko
- 50 ml mleka
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól do smaku
Sposób przygotowania
1) Sposób wykonania mojej córki
:)
2) Sposób wykonania opisowy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz