niedziela, 25 października 2015

Shepherd's pie ZAPIEKANKA PASTERSKA

 Znudzona codziennym gotowaniem po powrocie po ciężkim dniu w pracy oraz zainspirowana angielskimi/amerykańskimi filmami ( zamiast gotować wyciągają z zamrażalnika kolejne zapiekanki) postanowiłam spróbować tej zapiekanki. Okazała się pyszna!!! Zwykle nie udaje mi się jej zamrozić :)


Zapiekanka pasterska

Składniki:
Warstwa mięsna
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (w oryginale jest jagnięcina)
- 2 średnie marchewki
- ½ szkl. mrożonego groszku lub szklanka marchewki z groszkiem z mrożonki
-1 średnia pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
-2 cebule
- 6 małych pomidorów (lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego)
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml bulionu
- 100-150 ml czerwonego wina
- 3 gałązki świeżego tymianku (lub ok. ½ łyżeczki suszonego)
- 1 gałązka świeżego rozmarynu (lub ok, ½ łyżeczki suszonego)
- sól, pieprz do smaku
- 1-2 łyżki oleju do smażenia

Warstwa ziemniaczana
- ok. 1 kg ziemniaków 
- 100 g żółtego sera
- 1 żółtko
- 50 ml mleka
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól do smaku




Sposób przygotowania


1) Sposób wykonania mojej córki


:)

2) Sposób wykonania opisowy:

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonym wrzątku.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, drobno pokroić i wrzucić na patelnię bez tłuszczu. Podgrzewać aż się rozpadną.
Na oleju przesmażyć posiekaną cebulę, dodać mięso i podsmażyć aż zbrązowiej. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, groszek, wlać wino i smażyć chwilkę aż alkohol odparuje. Wlać bulion. Dusić , aż płyn  się zredukuje (w tym czasie warzywa powinny zmięknąć).  Dodać pomidory/koncentrat, przyprawy i zmiażdżony czosnek oraz posiekane zioła. Przyprawić  solą i pieprzem. Chwilkę razem poddusić. 
Ziemniaki ubić na purée, starty ser oraz pozostałe składniki. Wymieszać.
Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć mięso. Na nie wyłożyć masę ziemniaczaną
Zapiekać w temp. 200 st., aż ziemniaki zaczną się rumienić (ok. 35-45 min.)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz