Stanisław Jerzy Lec
Aromatyczny gulasz wieprzowy z groszkiem
Składniki:
- 500 g wieprzowiny bez kości (szynka lub łopatka)
- 2 marchewki
- 150 g groszku
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 2 łyżki mąki
- gałązka rozmarynu
- po 3 gałązki estragonu i mięty
- sól, pieprz
Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Zioła posiekać.
Mięso pokroić w kostkę i obtoczyć w mące. Obsmażyć na patelni na oleju z cebulką i czosnkiem.
Wlać niewielką ilość wody, odskrobać od dna to co przywarło.
Następnie wlać tyle wody, aby przykryło mięso.
Zagotować, dusić ok 10 minut.
Dodać pokrojoną marchew, groszek i zioła. Doprawić solą i pieprzem. Dusić ok 40 minut, aż mięsko będzie miękkie.
Gulasz jest pyszny i bardzo aromatyczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz