sobota, 24 października 2015

Aromatyczny gulasz wieprzowy z groszkiem

„W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek”.

                                                                                                                 Stanisław Jerzy Lec



Aromatyczny gulasz wieprzowy z groszkiem

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny bez kości (szynka lub łopatka)
  • 2 marchewki
  • 150 g groszku
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 2 łyżki mąki
  • gałązka rozmarynu
  • po 3 gałązki estragonu i mięty
  • sól, pieprz


Cebulę i czosnek obrać i posiekać.

Zioła posiekać.

Mięso pokroić w kostkę i obtoczyć w mące. Obsmażyć na patelni na oleju z cebulką i czosnkiem.
Wlać niewielką ilość wody, odskrobać od dna to co przywarło.
Następnie wlać tyle wody, aby przykryło mięso.
Zagotować, dusić ok 10 minut.
Dodać pokrojoną marchew, groszek i zioła. Doprawić solą i pieprzem. Dusić ok 40 minut, aż mięsko będzie miękkie.

Gulasz jest pyszny i bardzo aromatyczny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz