sobota, 12 września 2015

Zupa krem z dyni pieczonej

Dynia  należy do warzyw niskokalorycznych, bogatych w witaminy i składniki mineralne. Zawiera witaminy C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy i dużą dawkę beta-karotenu, mającego działanie antyutleniające, które z kolei przeciwdziała nowotworom i chorobom układu krążenia. Pestki obfitują w duże ilości cynku i lecytyny, a sok z dyni jest najlepszym połączeniem żelaza, miedzi, magnezu i potasu. Jedzenie dyni na pewno wzmacnia układ odpornościowy, pobudza trawienie, obniża poziom tłuszczów we krwi, pomaga zredukować tkankę tłuszczową, działa uspokajająco i pomaga w dolegliwościach nerek.

Zupa krem z dyni pieczonej


Składniki:


  1. ok. 2 kg dyni
  2. 4 pomidory
  3. 1 cebula
  4. 2-3 ząbki czosnku
  5. 0,7 l bulionu
  6. pól szklanki mleka kokosowego
  7. 3 łyżki oliwy z oliwek
  8. przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki suszonej mięty, 1 łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki ostrej papryki 

  • PRZYGOTOWANIE

    • Piekarnik nastawić na 190 st C. Dynię pokroić na kawałki, wydrążyć łyżką nasiona, obrać. Pomidory umyć i przekroić na pół. Cebulę przekroić na pół. 
    • W/w składniki wraz z czosnkiem włożyc do piekarnika i piec ok 60 min. 
    • Dynię pokroić na mniejsze kawałki, pomidory obrać ze skórki,  cebulę i czosnek obrać z zewnętrznej warstwy.
    • Warzywa zblendować, dodać bulion (można dodać na początek mniej bulionu i w razie potrzeby później dolać więcej), oliwę, mleczko oraz przyprawy i bardzo dokładnie zmiksować. Przelać do garnka i zagotować. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz