Zupa krem z dyni pieczonej
Składniki:
- ok. 2 kg dyni
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 0,7 l bulionu
- pól szklanki mleka kokosowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki suszonej mięty, 1 łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki ostrej papryki
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastawić na 190 st C. Dynię pokroić na kawałki, wydrążyć łyżką nasiona, obrać. Pomidory umyć i przekroić na pół. Cebulę przekroić na pół.
- W/w składniki wraz z czosnkiem włożyc do piekarnika i piec ok 60 min.
- Dynię pokroić na mniejsze kawałki, pomidory obrać ze skórki, cebulę i czosnek obrać z zewnętrznej warstwy.
- Warzywa zblendować, dodać bulion (można dodać na początek mniej bulionu i w razie potrzeby później dolać więcej), oliwę, mleczko oraz przyprawy i bardzo dokładnie zmiksować. Przelać do garnka i zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz