Jodi Picoult - To, co zostało
Ziołowy chlebek z oliwkami
Składniki na dwie formy "keksówki":
- 750 g mąki pszennej (plus troszkę do podsypania blaszki)
- 2 opakowania suszonych drożdży (po 7 g)
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 450 ml wody
- kilka pokrojonych oliwek (można zamiast oliwek użyć suszonych pomidorów, papryki, szafranu...)
- 1 łyżeczka oregano (opcjonalnie)
- 4 łyżki oliwy do posmarowania blaszki
- 1 żółtko do posmarowania ciasta
Wszystkie składniki na chlebek dokładnie wymieszać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Odstawić do wyrośnięcia (w misce przykrytej ściereczką) do czasu podwojenia objętości.
Zagnieść ponownie i przełożyć do blaszek. Posmarować rozbełtanym żółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku do 210 st przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz