niedziela, 13 września 2015

Chlebek z oliwkami

"Prawdziwa miłość jest jak chleb. Potrzebuje odpowiednich składników, trochę ciepła i odrobiny magii, żeby wyrosnąć."

                                                                                                                             Jodi Picoult - To, co zostało


Ziołowy chlebek z oliwkami






Składniki na dwie formy "keksówki":


  • 750 g mąki pszennej (plus troszkę do podsypania blaszki)
  • 2 opakowania suszonych drożdży (po 7 g)
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 450 ml wody
  • kilka pokrojonych oliwek (można zamiast oliwek użyć suszonych pomidorów, papryki, szafranu...)
  • 1 łyżeczka oregano (opcjonalnie)
  • 4 łyżki oliwy do posmarowania blaszki
  • 1 żółtko do posmarowania ciasta



Wszystkie składniki na chlebek dokładnie wymieszać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. 
Odstawić do wyrośnięcia (w misce przykrytej ściereczką) do czasu podwojenia objętości. 

Zagnieść ponownie i przełożyć do blaszek. Posmarować rozbełtanym żółtkiem. 

Piec w nagrzanym piekarniku do 210 st przez 20 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz