sobota, 12 września 2015

Barszcz ukraiński

Recepta na poprawę naszej sytuacji: „Mniej buraków w Sejmie, a więcej na stołach, a wszystko będzie cacy.” 
                                                                                Robert Makłowicz



Barszcz Ukraiński


Składniki: 

  • ok 300 g wołowiny z kością (wołowina rosołowa)
  • 3-4 buraki
  • 4-5 ziemniaków
  • ok 150 g fasolki szparagowej
  • 4 pomidory
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • kawałek pora
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka koperku
  • przyprawy: liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, cukier
Mięso umyć, zalać ok 2 litrami wody, gotować ok 50 minut na małym ogniu, wywar przecedzić w celu pozbycia się szumowin. 

Pomidory pokroić w kostkę i dusić przez chwilę. 

Warzywa pokroić w kostkę, wrzucić razem z przyprawami do wywaru. Gotować do miękkości. 

Zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem. 

Podawać zupkę posypaną koperkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz