Robert Makłowicz
Barszcz Ukraiński
Składniki:
- ok 300 g wołowiny z kością (wołowina rosołowa)
- 3-4 buraki
- 4-5 ziemniaków
- ok 150 g fasolki szparagowej
- 4 pomidory
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- kawałek pora
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka koperku
- przyprawy: liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, cukier
Mięso umyć, zalać ok 2 litrami wody, gotować ok 50 minut na małym ogniu, wywar przecedzić w celu pozbycia się szumowin.
Pomidory pokroić w kostkę i dusić przez chwilę.
Warzywa pokroić w kostkę, wrzucić razem z przyprawami do wywaru. Gotować do miękkości.
Zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem.
Podawać zupkę posypaną koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz