sobota, 12 września 2015

BLOK CZEKOLADOWY

Dziś ugotować można wszystko, ograniczyć nas może tylko nasza wyobraźnia. W czasach PRL każda gospodyni musiała umieć robić: Blok czekoladowy, kotlet z mortadeli albo wafle z masą kakaową - to co udało się zrobić z podstawowych produktów, chociaż i te trudno było zdobyć. 

Tak więc jutro mam gości, spiżarnia prawie pusta, bo przecież rozbiłam samochód. Zakupów nie było :-(

Zostały tylko podstawowe produkty....



Składniki:
  • 1 opakowanie (250g) mleka granulowanego
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 czubatych łyżek kakao
  • 160 g masła/margaryny
  • 120 g herbatników

Wykonanie:


  • Zagotować wodę, cukier, masło i kakao. 
  • Wsypać mleko i wymieszać, aż pozbędziemy się grudek (nie gotować).  
  • Herbatniki rozkruszyć (ja wkładam je do torebki i traktuję tłuczkiem do kotletów)
  • Herbatniki połączyć z masą
  • Przełożyć do formy, ugnieść i schłodzić w lodówce. 
Jeżeli ktoś lubi mniej czekoladowy to dodać mniej kakao.
Jeżeli ktoś lubi bakalie to można je dołożyć. 
I Jeżeli ktoś lubi bardzo słodki to dodać więcej cukru. 

Pyyycha!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz