sobota, 29 sierpnia 2015

Makaron z chorizo

                 Dziś podam przepis na makaron z chorizo, tradycyjną kiełbasą hiszpańską robioną z wieprzowiny. Przysmak ten jest łatwo rozpoznawalny spośród innych specjałów kuchni hiszpańskiej dzięki swojemu mocnemu i charakterystycznemu zapachowi.




 Składniki:
  • pętko kiełbasy chorizo
  • opakowanie makaronu rurki 
  • średnia cebula
  • 3 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 
  • kartonik przecieru pomidorowego
  • sól
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oliwie około 10 minut. 

Dodać przecier i przyprawy , gotować około 10-15 minut. doprawić do smaku. 

Wymieszać makaron z sosem. 

Ja podaję makaron posypany tartym kozim serem. 

Mniam, mniam ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz