piątek, 14 sierpnia 2015

Owoce w cukrze na zimę

     Jeżyny w cukrze, podobnie jak maliny czy jagody trzeba zrobić, aby zimą móc przywołać smak i zapach lata... Są świetnym dodatkiem nie tylko do herbaty, ale również do kaszki manny, budyniu, jogurtu czy naleśników. Ja sok używam do herbaty a owoce do np. jogurtu 



 Składniki:
  • ok 2 kg umytych owoców
  • po ok 3 łyżeczki cukru na słoik owoców (ok 200g)

Do umytych, wyparzonych i suchych słoików wkładam owoce (bez upychania), zasypuję cukrem i zakręcam słoiki. Pasteryzuję ok 20 minut. Odstawiam słoiki do góry dnem do wystygnięcia. 




Wartości odżywcze jeżyn (w 100 g)

Wartość energetyczna - 43 kcal
Białko ogółem - 1.39 g
Tłuszcz - 0.49 g
Węglowodany - 9.61 g
Błonnik - 5.3 g

Witaminy

Witamina C – 21 mg
Tiamina – 0.020 mg
Ryboflawina – 0.026 mg
Niacyna - 0.646 mg
Witamina B6  - 0.030 mg
Kwas foliowy -  25 ug
Witamina A – 11 ug
Witamina E – 1.17 ug
Witamina K - 19.8 ug

Minerały

Wapń – 29 mg
Żelazo - 0.62 mg 
Magnez - 20 mg
Fosfor - 22 mg 
Potas - 162 mg
Sód – 1 mg 
Cynk - 0.53 mg


Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz