Jeżyny w cukrze, podobnie jak maliny czy jagody trzeba zrobić, aby zimą móc przywołać smak i zapach lata... Są świetnym dodatkiem nie tylko do herbaty, ale również do kaszki manny, budyniu, jogurtu czy naleśników. Ja sok używam do herbaty a owoce do np. jogurtu
Składniki:
- ok 2 kg umytych owoców
- po ok 3 łyżeczki cukru na słoik owoców (ok 200g)
Do umytych, wyparzonych i suchych słoików wkładam owoce (bez upychania), zasypuję cukrem i zakręcam słoiki. Pasteryzuję ok 20 minut. Odstawiam słoiki do góry dnem do wystygnięcia.
Wartości odżywcze jeżyn (w 100 g)
Wartość energetyczna - 43 kcal
Białko ogółem - 1.39 g
Tłuszcz - 0.49 g
Węglowodany - 9.61 g
Błonnik - 5.3 g
Białko ogółem - 1.39 g
Tłuszcz - 0.49 g
Węglowodany - 9.61 g
Błonnik - 5.3 g
Witaminy
Witamina C – 21 mg
Tiamina – 0.020 mg
Ryboflawina – 0.026 mg
Niacyna - 0.646 mg
Witamina B6 - 0.030 mg
Kwas foliowy - 25 ug
Witamina A – 11 ug
Witamina E – 1.17 ug
Witamina K - 19.8 ug
Tiamina – 0.020 mg
Ryboflawina – 0.026 mg
Niacyna - 0.646 mg
Witamina B6 - 0.030 mg
Kwas foliowy - 25 ug
Witamina A – 11 ug
Witamina E – 1.17 ug
Witamina K - 19.8 ug
Minerały
Wapń – 29 mg
Żelazo - 0.62 mg
Magnez - 20 mg
Fosfor - 22 mg
Potas - 162 mg
Sód – 1 mg
Cynk - 0.53 mg
Żelazo - 0.62 mg
Magnez - 20 mg
Fosfor - 22 mg
Potas - 162 mg
Sód – 1 mg
Cynk - 0.53 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz