piątek, 14 sierpnia 2015

Puszyste ciasto na pizzę z drożdży instant

                                                            PIZZA

       Pod koniec XIX w. gdy do Neapolu zawitała królowa Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem Hubertem I i wtedy pizza rozpoczęła swą karierę. Na ich cześć kucharz Raffaele Esposito przyrządził płaski placek drożdżowy z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Kolory tych składników symbolizowały narodowe barwy Włoch. 
       Na całym świecie  podaje się jej niezliczone gatunki a liczbę kombinacji ogranicza wyobraźnia kucharza. We Włoszech jednak panuje porządek. Pizza napoletana składa się z pomidorów, mozzarelli, anchois i oregano. Marinara to fantastyczne połączenie pomidorów, czosnku, oregano i małży. Pizza spinacci pokryta jest liśćmi świeżego szpinaku i czosnkiem....
      We Włoszech jest ponad 30 tysięcy pizzerii, a ile jest ich na świecie?






Składniki na ciasto:

  • opakowanie drożdży sypkich (7 g)
  • 3 łyżeczki oleju
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • szklanka ciepłej wody
w/w składniki mieszać ze sobą dokładnie 2-3 minuty

  • 3 szklanki mąki pszennej

Do płynnych składników dodać przesianą mąkę. Zagnieść i odstawić na godzinkę do wyrośnięcia.

Dużą blachę (ja używam tej wyjętej z zestawu z piekarnika) posypać troszkę mąką. Nie ma potrzeby smarowania jej tłuszczem. Rozwałkować ciasto, ułożyć ulubione składniki, sos i ser.

Piec ok 8-10 minut w rozgrzanym do 250 st piekarniku bez termoobiegu.

Wychodzi pyszna, puszysta w środku i chrupiąca z zewnątrz.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz