Pod koniec XIX w. gdy do Neapolu zawitała królowa Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem Hubertem I i wtedy pizza rozpoczęła swą karierę. Na ich cześć kucharz Raffaele Esposito przyrządził płaski placek drożdżowy z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Kolory tych składników symbolizowały narodowe barwy Włoch.
Na całym świecie podaje się jej niezliczone gatunki a liczbę kombinacji ogranicza wyobraźnia kucharza. We Włoszech jednak panuje porządek. Pizza napoletana składa się z pomidorów, mozzarelli, anchois i oregano. Marinara to fantastyczne połączenie pomidorów, czosnku, oregano i małży. Pizza spinacci pokryta jest liśćmi świeżego szpinaku i czosnkiem....
We Włoszech jest ponad 30 tysięcy pizzerii, a ile jest ich na świecie?
Składniki na ciasto:
- opakowanie drożdży sypkich (7 g)
- 3 łyżeczki oleju
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- szklanka ciepłej wody
w/w składniki mieszać ze sobą dokładnie 2-3 minuty
- 3 szklanki mąki pszennej
Dużą blachę (ja używam tej wyjętej z zestawu z piekarnika) posypać troszkę mąką. Nie ma potrzeby smarowania jej tłuszczem. Rozwałkować ciasto, ułożyć ulubione składniki, sos i ser.
Piec ok 8-10 minut w rozgrzanym do 250 st piekarniku bez termoobiegu.
Wychodzi pyszna, puszysta w środku i chrupiąca z zewnątrz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz