wtorek, 11 sierpnia 2015

Przecier z pomidorów i warzyw

"Jeżeli twierdzisz, że natura zaprojektowała Cię abyś jadł mięso, to najpierw zabij własnoręcznie to co zamierzasz zjeść. Zrób to, uzbrojony jednak tylko w to, w co wyposażyła Cię natura, bez pomocy noża, tasaka czy topora"

                                                                                               Plutarch


Przetworów cd...... dziś podam przepis na bogaty przecier pomidorowy, idealny głównie dla dziecka, które unika warzyw. W zupce przemycimy dodatkowe witaminki. 




Składniki:

  • 10 kg pomidorów
  • 300 g marchwi
  • 300 g pietruszki
  • 300 g selera
  • 1 kg dyni
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek



Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy. Wykrawamy gniazda nasienne.
Pozostałe warzywa, obieramy, kroimy i przysmażamy na oliwie. Całość (pomidory i warzywa) blendujemy. Gotujemy z przyprawami około pół godziny. Następnie gorący przecier przekładamy       do litrowych słoików. 
Słoiki na przetwory muszą być wyparzone i suche. Wypełniamy je, zostawiając 1–2 cm wolnej przestrzeni, ustawiamy  w garnku na ściereczce, tak by się nie stykały. Do garnka wlewamy ciepłą wodę do wysokości 1 cm poniżej pokrywek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu. Czas pasteryzacji liczymy od zawrzenia - około 30 minut. Wyjmujemy i ustawiamy słoiki z przecierem pomidorowym dnem do góry, aby się zawekowały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz