Plutarch
Przetworów cd...... dziś podam przepis na bogaty przecier pomidorowy, idealny głównie dla dziecka, które unika warzyw. W zupce przemycimy dodatkowe witaminki.
Składniki:
- 10 kg pomidorów
- 300 g marchwi
- 300 g pietruszki
- 300 g selera
- 1 kg dyni
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki soli
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy. Wykrawamy gniazda nasienne.
Pozostałe warzywa, obieramy, kroimy i przysmażamy na oliwie. Całość (pomidory i warzywa) blendujemy. Gotujemy z przyprawami około pół godziny. Następnie gorący przecier przekładamy do litrowych słoików.
Słoiki na przetwory muszą być wyparzone i suche. Wypełniamy je, zostawiając 1–2 cm wolnej przestrzeni, ustawiamy w garnku na ściereczce, tak by się nie stykały. Do garnka wlewamy ciepłą wodę do wysokości 1 cm poniżej pokrywek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu. Czas pasteryzacji liczymy od zawrzenia - około 30 minut. Wyjmujemy i ustawiamy słoiki z przecierem pomidorowym dnem do góry, aby się zawekowały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz