niedziela, 16 sierpnia 2015

Pulpeciki po szwedzku

Fragment z książki „Bez nóg, bez rąk, bez ograniczeń!” autorstwa Nicka Vujicica :
Weź odpowiedzialność za swoje życie, a następnie podejmij konkretne działania. Jednak zanim to zrobisz, najpierw musisz uwierzyć w siebie i w swoją wartość. Nie czekaj, aż inni dostrzegą Cię w Twojej kryjówce. Nie czekaj na cud lub „właściwą okazję”. Wyobraź sobie, że jesteś łyżką, a świat garnkiem, w którym przyrządzasz apetyczną potrawę – zamieszaj w nim!



Pulpeciki po szwedzku

Składniki na pulpety:

  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 100 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
Składniki na sos:
  • pół kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki rosołu wołowego
  • sos sojowy
  • pieprz
  • cukier



Składniki na kulki wymieszaj tak, aby powstała spójna masa. jeżeli są za luźne dodaj troszkę bułki tartej, jeżeli zbyt zwarte dodaj mleka. 

Uformuj pulpeciki i smaż je na rozpuszczonym maśle. 

W maśle pozostałym po usmażeniu kulek rozprowadź mąkę, a następnie zalej rosołem. szybko wymieszaj, żeby nie powstały "kluseczki". Sos zagotuj i dopraw odrobiną cukru, sosu sojowego i pieprzu. 

Pulpeciki podawaj z ziemniaczanym puree i ogórkami w occie na słodko lub z żurawiną. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz