Weź odpowiedzialność za swoje życie, a następnie podejmij konkretne działania. Jednak zanim to zrobisz, najpierw musisz uwierzyć w siebie i w swoją wartość. Nie czekaj, aż inni dostrzegą Cię w Twojej kryjówce. Nie czekaj na cud lub „właściwą okazję”. Wyobraź sobie, że jesteś łyżką, a świat garnkiem, w którym przyrządzasz apetyczną potrawę – zamieszaj w nim!
Pulpeciki po szwedzku
Składniki na pulpety:
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 100 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Składniki na sos:
Składniki na kulki wymieszaj tak, aby powstała spójna masa. jeżeli są za luźne dodaj troszkę bułki tartej, jeżeli zbyt zwarte dodaj mleka.
Uformuj pulpeciki i smaż je na rozpuszczonym maśle.
W maśle pozostałym po usmażeniu kulek rozprowadź mąkę, a następnie zalej rosołem. szybko wymieszaj, żeby nie powstały "kluseczki". Sos zagotuj i dopraw odrobiną cukru, sosu sojowego i pieprzu.
Pulpeciki podawaj z ziemniaczanym puree i ogórkami w occie na słodko lub z żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz