Pierogi z kurkami
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- łyżka oliwy
- 3/5 szklanki ciepłej wody
- sól
Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy na stolnicy, rozwałkujemy i wycinamy kółeczka. Resztę ciasta przykrywamy ściereczką.
Składniki na farsz:
Składniki na farsz:
- 200 g kurek
- 2 garści grzybów suszonych
- mała cebula
- 250 g sera typu włoskiego
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
- pół pęczka koperku
Grzyby suszone zalać wodą i moczyć pół godziny, następnie gotować około 45 minut. Odcedzić, wystudzić i pokroić.
Kurki oczyścić. Cebulkę pokroić, dodać grzyby i całość przysmażyć na maśle. Ostudzić.
Wymieszać: Grzyby, ser, posiekany koperek, sól i pieprz.
Samo lepienie będzie przyjemne, ponieważ ciasto jest niezwykle miękkie, szybko idzie ;)
Gotować w osolonym wrzątku ok 8 minut od wypłynięcia.
Najlepiej smakują "z wody", polane kremowym sosem śmietanowym.
Najlepiej smakują "z wody", polane kremowym sosem śmietanowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz