czwartek, 20 sierpnia 2015

PIEROGI Z KURKAMI

Robiąc te pierożki nie spodziewałam się takiego rezultatu. Rezultat? WOW!!!


Pierogi z kurkami




Składniki na ciasto:


  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • łyżka oliwy
  • 3/5 szklanki ciepłej wody
  • sól
Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy na stolnicy, rozwałkujemy i wycinamy kółeczka. Resztę ciasta przykrywamy ściereczką. 


Składniki na farsz:


  • 200 g kurek
  • 2 garści grzybów suszonych
  • mała cebula
  • 250 g sera typu włoskiego
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • pół pęczka koperku
Grzyby suszone zalać wodą i moczyć pół godziny, następnie gotować około 45 minut. Odcedzić, wystudzić i pokroić. 

Kurki oczyścić. Cebulkę pokroić, dodać grzyby i całość przysmażyć na maśle. Ostudzić. 

Wymieszać: Grzyby, ser, posiekany koperek, sól i pieprz. 


Samo lepienie będzie przyjemne, ponieważ ciasto jest niezwykle miękkie, szybko idzie ;)

Gotować w osolonym wrzątku ok 8 minut od wypłynięcia. 

Najlepiej smakują "z wody", polane kremowym sosem śmietanowym. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz