piątek, 14 sierpnia 2015

Mleczny snickers

"Położył się Dyzio na łące, Przygląda się niebu błękitnemu I marzy: "Jaka szkoda, że te obłoczki płynące Nie są z waniliowego kremu... A te różowe - Że to nie lody malinowe... A te złociste, pierzaste - Że to nie stosy ciastek... I szkoda, że całe niebo Nie jest z tortu czekoladowego... Jaki piękny byłby wtedy świat! Leżałbym sobie, jak leżę, Na tej murawie świeżej, Wyciągnąłbym tylko rękę I jadł... i jadł... i jadł..." 

                                                                         wiersz Dyzio marzyciel Julian Tuwim 


Weekend troszkę wydłużony... zróbmy ciasto! Najlepiej szybkie, bez pieczenia, zaskakująco pyszne.

Mleczny snickers


Składniki:
  • 300 g herbatników maślanych np. pełnoziarnistych
  • puszka kajmaku o smaku krówki 
  • 250 g mleka w proszku
  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • tabliczka czekolady (np. mlecznej i gorzkiej)
  • orzechy ziemne









Przygotowanie:
  1. Blaszkę ok 20x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na dno herbatniki.
  2. Na suchej patelni uprażyć orzechy. 
  3. W rondelku zagotować mleko, cukier i cukier waniliowy. Odstawić do ostygnięcia.
  4. W misce mikserem utrzeć masło na  puszystą masę.
  5. Powoli łączyć masło z  masą mleczną oraz mlekiem w proszku.
  6. Masa powinna mieć płynną konsystencję, jeżeli będzie za gęsta to dodać odrobinę mleka.
  7. Wylać połowę masy na herbatniki i przykryć drugą warstwą herbatników.
  8. W rondelku po masie mlecznej podgrzać masę kajmakową aby się trochę rozluźniła.
  9. Wylać masę kajmakową na herbatniki, posypać troszkę orzechami.
  10. Przykryć drugą częścią masy mlecznej i na wierzchu ułożyć resztę herbatników.
  11. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i wylać na wierzch herbatników.
  12. Wierzch ciasta posypać  orzechami.
Ciasto należy chłodzić w lodówce 2-3 godziny do stężenia. Najlepsze będzie jednak później, jak herbatniki zmiękną. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz