wiersz Dyzio marzyciel Julian Tuwim
Weekend troszkę wydłużony... zróbmy ciasto! Najlepiej szybkie, bez pieczenia, zaskakująco pyszne.
Mleczny snickers
Składniki:
- 300 g herbatników maślanych np. pełnoziarnistych
- puszka kajmaku o smaku krówki
- 250 g mleka w proszku
- 3/4 kostki masła
- 3/4 szklanki mleka
- 5 łyżek cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- tabliczka czekolady (np. mlecznej i gorzkiej)
- orzechy ziemne
Przygotowanie:
- Blaszkę ok 20x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na dno herbatniki.
- Na suchej patelni uprażyć orzechy.
- W rondelku zagotować mleko, cukier i cukier waniliowy. Odstawić do ostygnięcia.
- W misce mikserem utrzeć masło na puszystą masę.
- Powoli łączyć masło z masą mleczną oraz mlekiem w proszku.
- Masa powinna mieć płynną konsystencję, jeżeli będzie za gęsta to dodać odrobinę mleka.
- Wylać połowę masy na herbatniki i przykryć drugą warstwą herbatników.
- W rondelku po masie mlecznej podgrzać masę kajmakową aby się trochę rozluźniła.
- Wylać masę kajmakową na herbatniki, posypać troszkę orzechami.
- Przykryć drugą częścią masy mlecznej i na wierzchu ułożyć resztę herbatników.
- Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i wylać na wierzch herbatników.
- Wierzch ciasta posypać orzechami.
Ciasto należy chłodzić w lodówce 2-3 godziny do stężenia. Najlepsze będzie jednak później, jak herbatniki zmiękną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz