poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Potrawka z pyzami

"Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle"

                                                                                    Salvador Dali 


Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie pyz 
  • 30 dag kiełbasy lub parówek
  • 25 dag porów
  • 20 dag pieczarek
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
  • 2 łyżki mąki
  • sól, biały pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki

Pyzy ugotować wg przepisu. 

Kiełbasę pokroić w plasterki, pora w krążki, pieczarki w połówki lub w ćwiartki jeżeli są duże. 

Pieczarki podsmażyć na oleju, dodać kiełbasę i na końcu pory. Całość podlać mlekiem i taką samą ilością wody. Od razu zasypać mąką i szybko zamieszać, żeby nie powstały grudki. 

Doprawić musztardą, solą i pieprzem. Gdy sos zgęstnieje wymieszać z natką pietruszki. 

Danko może nie wygląda wykwintnie, ale jest pyszne. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz