sobota, 29 sierpnia 2015

Ogórki tarte na zupę kiszone

Ogórki kwaszone na zupę tarte


czas przygotowania : ok. 15 minut + czas kiszenia


Składniki : 
  • 1 kg świeżych ogórków gruntowych 
  • 1 pęczek świeżego koperku 
  • 3-4 duże ząbki czosnku 
  • 3 czubate  łyżeczki soli 


Sposób przygotowania : 

Do dużej miski starłam umyte i osuszone ogórki, razem ze skórką, na dużych oczkach tarki jarzynowej. Posoliłam je, wymieszałam, odstawiłam na  godzinę. Po tym czasie dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Wymieszałam wszystko i  napełniłam wyparzone słoiki. 
Nakładałam ogórki, razem z sokiem który puściły, tak do około 2/3 wysokości słoików. Zakręciłam i odstawiłam na kilka dni do ukiszenia.

Słoiki stawiam na tacy, ponieważ zachodzi proces fermentacji. Wycieram ją, ale słoików nie odkręcam. Po około 4 dniach fermentacja ustanie a ogórki zmienią nieco kolor na zielonożółty. 

Ogórki można zapasteryzować, ale nie trzeba.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz