czas przygotowania : ok. 15 minut + czas kiszenia
Składniki :
- 1 kg świeżych ogórków gruntowych
- 1 pęczek świeżego koperku
- 3-4 duże ząbki czosnku
- 3 czubate łyżeczki soli
Sposób przygotowania :
Do dużej miski starłam umyte i osuszone ogórki, razem ze skórką, na dużych oczkach tarki jarzynowej. Posoliłam je, wymieszałam, odstawiłam na godzinę. Po tym czasie dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Wymieszałam wszystko i napełniłam wyparzone słoiki.
Nakładałam ogórki, razem z sokiem który puściły, tak do około 2/3 wysokości słoików. Zakręciłam i odstawiłam na kilka dni do ukiszenia.
Słoiki stawiam na tacy, ponieważ zachodzi proces fermentacji. Wycieram ją, ale słoików nie odkręcam. Po około 4 dniach fermentacja ustanie a ogórki zmienią nieco kolor na zielonożółty.
Ogórki można zapasteryzować, ale nie trzeba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz