czwartek, 6 sierpnia 2015

CUKINIA pasztet z cukinii



Cukinia jest cenionym za wysoką wartość dietetyczną, lekkostrawnym warzywem. Odkwasza 

organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, zawiera potas, żelazo i magnez, witaminę A, C, 

K, PP i B1 oraz beta karoten. Nie odkładają się w niej metale ciężkie. Prawdę mówiąc warzywko to 

jest jednym z moich ulubionych. 

Kocham możliwość jej wszechstronnego zastosowania. 



Dziś podaję przepisy na dżem cytrynowy z cukinii oraz pasztet. Porad jak upiec ten ostatni jest 

mnóstwo. Sprawdzałam różne możliwości, ale ten, który zamieszczę jest idealny. Dostałam go od 

koleżanki z pracy.










Dżem z cukinii









Składniki:

  • 5 kg cukinii (kabaczka) zetrzeć na tarce i dusić ok 2 godziny
  • szklanka cukru
  • 4 galaretki cytrynowe
  • sok i otarta skórka z 1 cytryny

Składniki połączyć i gotować ok. 0,5 godziny. Przełożyć do słoików i postawić do góry dnem do wystygnięcia. 


Pasztet z cukinii


Składniki:


  • 3 szklanki startej na tarce o grubych oczkach cukinii ze skórką
  • 3 średnie marchewki starte na tarce
  • 3 średnie cebule pokrojone w kostkę
  • 200 g żółtego sera startego j.w.
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 4 żółtka i piana ubita z białek
  • 2 łyżeczki soli
  • papryka, pieprz


Wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i osypanej kaszą manną formy. Piec 60 minut w temperaturze 200 st. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz