Cukinia jest cenionym za wysoką wartość dietetyczną, lekkostrawnym warzywem. Odkwasza
organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, zawiera potas, żelazo i magnez, witaminę A, C,
K, PP i B1 oraz beta karoten. Nie odkładają się w niej metale ciężkie. Prawdę mówiąc warzywko to
jest jednym z moich ulubionych.
Kocham możliwość jej wszechstronnego zastosowania.
Dziś podaję przepisy na dżem cytrynowy z cukinii oraz pasztet. Porad jak upiec ten ostatni jest
mnóstwo. Sprawdzałam różne możliwości, ale ten, który zamieszczę jest idealny. Dostałam go od
koleżanki z pracy.
Dżem z cukinii
Składniki:
- 5 kg cukinii (kabaczka) zetrzeć na tarce i dusić ok 2 godziny
- szklanka cukru
- 4 galaretki cytrynowe
- sok i otarta skórka z 1 cytryny
Składniki połączyć i gotować ok. 0,5 godziny. Przełożyć do słoików i postawić do góry dnem do wystygnięcia.
Pasztet z cukinii
Składniki:
- 3 szklanki startej na tarce o grubych oczkach cukinii ze skórką
- 3 średnie marchewki starte na tarce
- 3 średnie cebule pokrojone w kostkę
- 200 g żółtego sera startego j.w.
- 1,5 szklanki kaszy manny
- 4 żółtka i piana ubita z białek
- 2 łyżeczki soli
- papryka, pieprz
Wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i osypanej kaszą manną formy. Piec 60 minut w temperaturze 200 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz