wtorek, 10 stycznia 2017

Ciabatta

Podaję dziś fajny przepis na bardzo delikatny chlebek. Można zrobić bułki. Przepis można wzbogacić pokrojonymi oliwkami lub suszonymi pomidorami. Ja lubię gładki. Zamiast wody można dodać maślankę, ma wtedy wyjątkowy smak.



Składniki:


  • 500-550 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży lub opakowanie suszonych
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • szczypta cukru
  • 350 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na ciasto dobrze wyrobić. ja wyrabiam w automacie. 
Pozostawić do wyrośnięcia. 

Na blaszkę wyłożoną papierem wyłożyć ciasto, podsypując mąką uzyskać kształt chlebka, wstawić do piekarnika 180-200 st i piec aż się zrumieni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz