niedziela, 4 grudnia 2016

Sałatka z czarnej soczewicy, awokado i suszonych pomidorów

Soczewica ma wiele wartości odżywczych, jest bardzo zdrowa. Zawiera mnóstwo potasu, kwasu foliowego oraz wiele innych witamin i minerałów. Zapobiega nadciśnieniu i miażdżycy.
Podana w postaci sałatki jest bardzo smaczna.



Składniki:

  • 1/2 szklanki czarnej soczewicy (szybko się gotuje, wystarczy 20 minut w osolonej wodzie z listkiem laurowym, nie wymaga wcześniejszego namoczenia)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebulka pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 8-10 suszonych pomidorów
  • 1 awokado
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka czarnego sezamu

Sos:
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Na patelni, na oliwie zeszklić cebulkę i czosnek. Dodajemy pokrojone pomidory. Podsmażamy 2 minuty. 

Mieszamy składniki z sosem, posypujemy czarnym sezamem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz