sobota, 3 września 2016

OSTRA PASTA PAPRYKOWA

W zeszłym roku robiłam pastę paprykową, która okazała się rewelacyjna. W tym roku trochę (a może więcej) ją wzmocniłam. Używam zamiast ketchupu.



1 kg papryki
1 kg papryki ostrej
3/4 szklanki oleju
6 łyżeczek soli
0,5 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
1 słoiczek koncentratu pomidorowego (ja użyłam pół tubki, ale to to samo)
3 liście laurowe
3 ząbki czosnku

Paprykę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Wszystkie składniki połączyć, gotować 30 minut. Przełożyć (gorące) do słoików, odwrócić do góry dnem.


Nie trzeba pasteryzować, pasta się przechowuje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz