niedziela, 4 grudnia 2016

Brukselka w sosie grzybowym

Brukselka jest bardzo zdrowa, ale gorzkawa, przez co za często na większości stołów nie gości. W tym pysznym sosie, smakuje wybornie.



Składniki:


  • 700 g brukselki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 100 ml śmietany
  • 200 ml wywaru z grzybów (garść suszonych grzybów, namoczyć w 1,5 szklanki wody, gotować pod przykryciem ok 40-50 minut)
  • sól, pieprz, cukier

Oczyszczoną brukselkę gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru 10 minut bez przykrycia i odcedzić. 

Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Oprószyć mąką, wlać śmietanę i wywar z grzybów, dodać brukselkę i dusić 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz