środa, 24 sierpnia 2016

Leczo ze słoika

Leczo to jedno z ulubionych dań mojego dzieciństwa. Znam więcej osób, które mogłyby jeść je na śniadanie, obiad i kolację :)

Najlepiej smakuje wykonane z letnich warzyw. Dlatego zawsze robię więcej i część zamykam w słoiku lub mrożę.




Składniki:


  • 5 pomidorów
  • 1 cebula
  • po 1/2 żółtej, zielonej i czerwonej papryki
  • 1 średnia cukinia
  • łyżka oleju
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Wykonanie:



Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy w garnku  na oleju (pilnując żeby nie przywarło).  Papryki oczyszczamy z nasion, kroimy w słupki, 

Cukinię kroimy w sporą kostkę. 

Paprykę i cukinię wrzucamy do cebuli, mieszamy i zakrywamy przykrywką, żeby puściło trochę wody. 

Pomidory (można zalać gorącą wodą i obrać ze skórki) kroimy w ósemki i dokładamy do garnka. 

Doprawiamy przyprawami i gotujemy około pól godziny - aż warzywa będą miękkie (ja lubię jak się rozgotują). 

Ciepłe przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 10 minut. Słoiki ustawiamy do góry dnem. 

Można też przełożyć w pojemniki i zamrozić. 

Przed podaniem przysmażam trochę pieczarek i kiełbaski lub parówek. Dokładam. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz