Najlepiej smakuje wykonane z letnich warzyw. Dlatego zawsze robię więcej i część zamykam w słoiku lub mrożę.
Składniki:
- 5 pomidorów
- 1 cebula
- po 1/2 żółtej, zielonej i czerwonej papryki
- 1 średnia cukinia
- łyżka oleju
- 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól
- pieprz
- łyżeczka cukru
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy w garnku na oleju (pilnując żeby nie przywarło). Papryki oczyszczamy z nasion, kroimy w słupki,
Cukinię kroimy w sporą kostkę.
Paprykę i cukinię wrzucamy do cebuli, mieszamy i zakrywamy przykrywką, żeby puściło trochę wody.
Pomidory (można zalać gorącą wodą i obrać ze skórki) kroimy w ósemki i dokładamy do garnka.
Doprawiamy przyprawami i gotujemy około pól godziny - aż warzywa będą miękkie (ja lubię jak się rozgotują).
Ciepłe przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 10 minut. Słoiki ustawiamy do góry dnem.
Można też przełożyć w pojemniki i zamrozić.
Przed podaniem przysmażam trochę pieczarek i kiełbaski lub parówek. Dokładam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz