Najlepsza zupa pomidorowa to ta z przetartych, letnich pomidorów. Przecier pomidorowy lub raczej sok jeżeli komuś nie chce się długo gotować pomidorów to świetny sposób na zamknięcie troszkę lata w słoiku.
Do wykonania przecieru najlepiej użyć tych podłużnych pomidorków, mają mniej wody i pestek, są bardziej mięsiste.
Na 6 litrowych słoików potrzebujemy tylko 5 kg pomidorów i 2 łyżki soli.
Pomidory należy umyć i Ci którzy nie mają specjalnej maszynki, która oddziela skórki i pestki od reszty, muszą sparzyć je we wrzątku w celu obrania ze skórki.
Ci, którzy tę maszynkę mają, wkładają umyte pomidory i kręcą, Ci którzy pozbawieni są tego niezwykłego ułatwienia, obrane pomidory pozbawiają gniazd nasiennych i przecierają przez sito.
Maszynka o której pisałam, oddziela pestki i skórki i jak na zdjęciu przeciska je do srebrnej miski. Miąższ z pomidorów natomiast ląduje w plastikowym pojemniku, skąd wędruje do garnka.
Miąższ należy posolić i gotować kilka minut.
Przelewać do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować około 15 minut.
Dokręcić i ustawić do góry dnem.
Do przecieru można dodać 2 łyżeczki cukru i zioła (koper, lubczyk, oregano, bazylię).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz