niedziela, 24 lipca 2016

Ciasto z kremem i wiśniami

Deser ten robi się szybko, jest naprawdę dobry, a użyć można nie tylko wiśni, tak naprawdę nadają się wszystkie owoce sezonowe.



Składniki na ciasto:


  • 250 g masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 1/4 szklanki mąki (najlepiej krupczatki)
  • 1 jajko
Powyższe składniki zagnieść. 2/3 rozgnieść na blasze (tortownica lub średnia blacha), najlepiej na papierze do pieczenia.

1/3 schłodzić w zamrażalniku.

Blachę z ciastem podpiec w piekarniku w temperaturze 200 st - około 15 minut

Składniki na krem:


  • opakowanie serka mascarpone
  • 1 jajko
  • łyżka cukru
Powyższe składniki zmiksować. Dodać do nich około 300 g owoców bez pestek i lekko wymieszać. 

Wyłożyć na podpieczony spód, zetrzeć na tarce na to resztę ciasta. 

Piec około 20 minut (aż ładnie się zrumieni) - bez termoobiegu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz