Składniki:
- ok 800 -1000 g cukinii
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili lub 0,5 łyżeczki suszonej
- 2 pomidory
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki octu
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- po jednej łyżce bazylii i oregano
Cukinię drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Wkładamy do miski, zasypujemy solą i odstawiamy na 3 godziny.
Przelewamy do garnka i gotujemy do momentu, aż zrobi się papka. Dodajemy pozostałe składniki (bez ziół) i gotujemy 20 minut, potem dodajemy zioła i gotujemy kolejne 20 minut.
Blendujemy (chyba, że ktoś woli spore kawałeczki).
Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz