czwartek, 7 lipca 2016

Ogórki z chili bez pasteryzowania

Podaję sprawdzony przepis na ogórki z chili. Są dość pikantne, trochę słodkie i przyzwoicie chrupiące :)

Fajne na kanapki, na grilla i do obiadu.



Składniki:

  • 2,5 kg ogórków
  • 1,5 główki czosnku 
  • 4 łyżki soli
  • 2 łyżeczki chili (takie większe)
  • 0,5 kg cukru
  • 8 łyżek oleju
  • 1,5 szklanki octu

Ogórki pokroić w plastry lub w słupki, posolić i odstawić na 6-8 godzin. 

Odlać powstały sok. 

Posypać chili, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Olej, ocet i cukier wymieszać i zagotować. 

Ogórki zalać gorącą zalewą. 

Wymieszać, wpakować do słoików i odstawić do góry dnem. 

Nie trzeba pasteryzować. Robiłam tak przez dwa lata  i mi się przechowały. 


5 komentarzy:

  1. Wspaniały przepis, dałam 4 łyżeczki chilli. Ogórki bossskie i diabelskie zarazem 😊dziękuję za ten przepis😘

    OdpowiedzUsuń
  2. Petarda ! Dodaje także zwykle chili pokrojone w kosteczkę 😁 i trochę więcej chilli w proszku ( dwa opakowania ) nigdy nie pasteryzuje. Polecam każdemu 🤭

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja mieszam ogórki z pieprzem fajne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczywiście jest to pieprz cayenne

    OdpowiedzUsuń
  5. A ile wody trzeba wlać do tej zalewy

    OdpowiedzUsuń