Fajne na kanapki, na grilla i do obiadu.
Składniki:
- 2,5 kg ogórków
- 1,5 główki czosnku
- 4 łyżki soli
- 2 łyżeczki chili (takie większe)
- 0,5 kg cukru
- 8 łyżek oleju
- 1,5 szklanki octu
Ogórki pokroić w plastry lub w słupki, posolić i odstawić na 6-8 godzin.
Odlać powstały sok.
Posypać chili, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Olej, ocet i cukier wymieszać i zagotować.
Ogórki zalać gorącą zalewą.
Wymieszać, wpakować do słoików i odstawić do góry dnem.
Nie trzeba pasteryzować. Robiłam tak przez dwa lata i mi się przechowały.
Wspaniały przepis, dałam 4 łyżeczki chilli. Ogórki bossskie i diabelskie zarazem 😊dziękuję za ten przepis😘
OdpowiedzUsuńPetarda ! Dodaje także zwykle chili pokrojone w kosteczkę 😁 i trochę więcej chilli w proszku ( dwa opakowania ) nigdy nie pasteryzuje. Polecam każdemu 🤭
OdpowiedzUsuńJa mieszam ogórki z pieprzem fajne.
OdpowiedzUsuńOczywiście jest to pieprz cayenne
OdpowiedzUsuńA ile wody trzeba wlać do tej zalewy
OdpowiedzUsuń