Ponieważ jak już wyrosną, to w ilościach ogromnych...maraton po daniach z nich czas zacząć. :)
Zupa krem z kabaczka
Składniki:
- 2 kabaczki (dość małe)
- 1 średnia cukinia
- 2 średnie ziemniaki
- pół cebuli
- 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść włoszczyzny słupki
- garść makaronu w kształcie ziarenek ryżu
- pół pęczka koperku
- 1,5 litra rosołu (lub wody i 2 kostki bulionowe)
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaki obrać, pokroić i gotować w bulionie. Cebulkę i kabaczki (cukinie) przesmażyć na maśle, dodać do gotujących się ziemniaków.
Jak będą miękkie rozdrobnić blenderem (na krem), dodać włoszczyznę i makaron, gotować klika minut (i tak później zmiękną do końca), doprawić koperkiem i do smaku.
Zupka jest zaskakująco syta i bardzo smaczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz