środa, 29 czerwca 2016

Zupa z kabaczka

Pojawiły się już pierwsze, moje ulubione cukinie. O ich walorach rozpisywałam się tutaj .
Ponieważ jak już wyrosną, to w ilościach ogromnych...maraton po daniach z nich czas zacząć. :)

Zupa krem z kabaczka



Składniki:

  • 2 kabaczki (dość małe)
  • 1 średnia cukinia
  • 2 średnie ziemniaki
  • pół cebuli
  • 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść włoszczyzny słupki
  • garść makaronu w kształcie ziarenek ryżu
  • pół pęczka koperku
  • 1,5 litra rosołu (lub wody i 2 kostki bulionowe)
  • sól, pieprz do smaku

Ziemniaki obrać, pokroić i gotować w bulionie. Cebulkę i kabaczki (cukinie) przesmażyć na maśle, dodać do gotujących się ziemniaków. 

Jak będą miękkie rozdrobnić blenderem (na krem), dodać włoszczyznę i makaron, gotować klika minut (i tak później zmiękną do końca), doprawić koperkiem  i do smaku. 

Zupka jest zaskakująco syta i bardzo smaczna. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz