W pracy z koleżanką Hanią Ł. czasem rozmawiamy o jedzeniu, obie lubimy popróbować nowe smaczki. :)
Hania często wspominała o zupie cebulowej i pięknym aromacie smażonej cebulki, który unosi się w domu w czasie jej przygotowywania.
I tym sposobem skusiłam się zrobić ją z jej przepisu. Jest pyszna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Składniki:
- 800 ml wody
- 6 średnich cebul
- 2 duże ziemniaki
- 100 g serka topionego
- łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki gałki muszatołowej, sól, pieprz - ja użyłam zamiast soli kostkę rosołową
- grzanki (ja użyłam małych ciasteczek z kminkiem)
- tarty żółty ser do posypania
Ziemniaki pokroić i zalać wodą. Zagotować. W tym czasie pokroić cebulę i podsmażyć na oleju. Dodać do ziemniaków, Przyprawić, pod koniec gotowania włożyć serek topiony.
Zblendować.
Gotowe. Pyszne. Dzięki Haniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz