piątek, 20 maja 2016

Zupa cebulowa Hani Ł.

Jadłam kiedyś zupkę cebulową, ale cóż....nie zrobiła na mnie wrażenia.
W pracy z koleżanką Hanią Ł. czasem rozmawiamy o jedzeniu, obie lubimy popróbować nowe smaczki. :)
Hania często wspominała o zupie cebulowej i pięknym aromacie smażonej cebulki, który unosi się w domu w czasie jej przygotowywania.
I tym sposobem skusiłam się zrobić ją z jej przepisu. Jest pyszna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!





Składniki:

  • 800 ml wody
  • 6 średnich cebul
  • 2 duże ziemniaki
  • 100 g serka topionego 
  • łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki gałki muszatołowej, sól, pieprz - ja użyłam zamiast soli kostkę rosołową
  • grzanki (ja użyłam małych ciasteczek z kminkiem)
  • tarty żółty ser do posypania


Ziemniaki pokroić i zalać wodą. Zagotować. W tym czasie pokroić cebulę i podsmażyć na oleju. Dodać do ziemniaków, Przyprawić, pod koniec gotowania włożyć serek topiony. 

Zblendować. 

Gotowe. Pyszne. Dzięki Haniu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz