piątek, 3 czerwca 2016

Podkarpackie kapuśniaki paszteciki

Kapuśniaki te przypominają paszteciki drożdżowe. Ciasto jest w połowie kruche, w połowie drożdżowe. Jadłam różne wersje tej potrawy, wszystkie są pyszne. Stałym składnikiem jest kapusta kiszona i kiełbaska. Moja teściowa do tego dodaje kaszę gryczaną.




Składniki na farsz:

  • 0,7 kg obgotowanej, odciśniętej i pokrojonej kapusty kiszonej
  • 1 duże pętko kiełbasy
  • 2 cebule
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,3 kg mięsa mielonego
  • sól, pieprz
Pieczarki zetrzeć na tarce, podsmażyć. Kiełbasę i cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z mięsem. Połączyć składniki, doprawić. 


Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kostka margaryny
  • 2 opakowania suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko + 1 do smarowania
Składniki na ciasto dokładnie zagnieść. Ciasto będzie trochę rzadkie, ale dobrze będzie się składało kapuśniaczki. 

Obrywam sobie kawałek ciasta, ugniatam na dłoni "placek", napełniam farszem i sklejam. 

Układam na papierze do pieczenia, smaruję jajkiem i piekę ok 30 min. w temp. 220 st. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz