Składniki na farsz:
- 0,7 kg obgotowanej, odciśniętej i pokrojonej kapusty kiszonej
- 1 duże pętko kiełbasy
- 2 cebule
- 0,5 kg pieczarek
- 0,3 kg mięsa mielonego
- sól, pieprz
Pieczarki zetrzeć na tarce, podsmażyć. Kiełbasę i cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z mięsem. Połączyć składniki, doprawić.
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 kostka margaryny
- 2 opakowania suchych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 1 jajko + 1 do smarowania
Składniki na ciasto dokładnie zagnieść. Ciasto będzie trochę rzadkie, ale dobrze będzie się składało kapuśniaczki.
Obrywam sobie kawałek ciasta, ugniatam na dłoni "placek", napełniam farszem i sklejam.
Układam na papierze do pieczenia, smaruję jajkiem i piekę ok 30 min. w temp. 220 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz