niedziela, 15 maja 2016

Szynka pieczona

Szynka, to bardzo fajne, chude i delikatne mięsko. Po upieczeniu często jest suche, ale ja piekę je w rękawie, wychodzi idealne.

Pieczoną szynkę podaję z sosem grzybowym bądź konfiturą z żurawiny.

Do upieczenia wybieram szynkę wykrojoną w pucelek (taki okrągły kawałek) o wadze 1-1,5 kg.



Składniki:


  • szynka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i papryką, dobrze natrzeć szynkę. Oprószyć pozostałymi przyprawami. 

Włożyć mięso do rękawa do pieczenia i piec godzinkę w nagrzanym piekarniku do 200 st. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz