Ptysie z bitą śmietaną
Składniki na ciasto parzone:
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 220 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 4 jaja
- masło do wysmarowania blachy
Mleko zagotowujemy razem z masłem i solą. Do gotującego się mleka wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy (ciasto przywiera do garnka). Parzymy około minuty,
Przekładamy ciasto do miski i studzimy.
Do wystudzonego ciasta stopniowo dodajemy jajka i miksujemy, aż masa będzie jednolita.
Za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy ptysie o średnicy ok 3 cm na blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką.
Ptysie pieczemy w temperaturze 200 st (termoobieg) lub 210 st (bez termoobiegu) przez 10-13 minut.
Składniki na nadzienie:
- 300 ml mocno schłodzonej śmietany 30-36%
- 2-3 łyżeczki cukru pudru
Śmietanę ubijać mikserem na najwyższych obrotach.
Wypieczone i ostudzone ptysie nadziewać bitą śmietaną za pomocą szprycy cukierniczej (jeżeli ktoś nie ma, to można ptysie przekroić, napełnić i złożyć).
Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz