środa, 6 stycznia 2016

Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną lub z kremem, karpatka, eklery.... wszystkie słodkości z ciasta parzonego należą do moich ulubionych. Nie jest łatwo zrobić takie ciasto mimo, iż może tak się wydawać. W wykonanie trzeba włożyć trochę serca, żeby  wyrosło piękne.


Ptysie z bitą śmietaną

Składniki na ciasto parzone:

  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 4 jaja
  • masło do wysmarowania blachy
Mleko zagotowujemy razem z masłem i solą. Do gotującego się mleka wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy (ciasto przywiera do garnka). Parzymy około minuty, 

Przekładamy ciasto do miski i studzimy.

Do wystudzonego ciasta stopniowo dodajemy jajka i miksujemy, aż masa będzie jednolita.

Za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy ptysie o średnicy ok 3 cm na blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką.

Ptysie pieczemy w temperaturze 200 st (termoobieg) lub 210 st (bez termoobiegu) przez 10-13 minut.




Składniki na nadzienie:

  • 300 ml mocno schłodzonej śmietany 30-36%
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru
Śmietanę ubijać mikserem na najwyższych obrotach. 

Wypieczone i ostudzone ptysie nadziewać bitą śmietaną za pomocą szprycy cukierniczej (jeżeli ktoś nie ma, to można ptysie przekroić, napełnić i złożyć).

Posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz