niedziela, 3 stycznia 2016

Domowe pierniczki świąteczne

Uwielbiam, gdy przed świętami dom wypełnia zapach przypraw korzennych, które zdecydowanie kojarzą się ze świętami właśnie lub ostatecznie z zimą.
Przepis z którego je robię jest wielokrotnie sprawdzony, wypiek zawsze udany.
Pochodzi z książki z przepisami Pawła Małeckiego.



Składniki na pierniczki:

  • 250 g miodu
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 600 g mąki pszennej typ 405
  • 10 g przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 5 g sody
  • 10 g kakao
W miseczce rozpuszczamy masło i miód (mikrofala lub kąpiel wodna). 

W większej misce zagniatamy wszystkie składniki tak aż powstanie jednolita masa.

Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni.

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na grubość ok 3 mm i za pomocą foremek wycinamy różne kształty.


Pieczemy ok 8 minut w temperaturze 180 st (termoobieg) lub 190-200 st (bez termoobiegu).

Gotowe pierniczki można polać polewą czekoladową i ozdobić posypkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz