Przepis z którego je robię jest wielokrotnie sprawdzony, wypiek zawsze udany.
Pochodzi z książki z przepisami Pawła Małeckiego.
Składniki na pierniczki:
- 250 g miodu
- 250 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 600 g mąki pszennej typ 405
- 10 g przyprawy do piernika
- 2 jajka
- 5 g sody
- 10 g kakao
W miseczce rozpuszczamy masło i miód (mikrofala lub kąpiel wodna).
W większej misce zagniatamy wszystkie składniki tak aż powstanie jednolita masa.
Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na grubość ok 3 mm i za pomocą foremek wycinamy różne kształty.
Pieczemy ok 8 minut w temperaturze 180 st (termoobieg) lub 190-200 st (bez termoobiegu).
Gotowe pierniczki można polać polewą czekoladową i ozdobić posypkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz