poniedziałek, 4 stycznia 2016

Ciasto drożdżowe z automatu

Nie sądziłam, że ciasto drożdżowe wyrobione i wypieczone w automacie może być takie dobre. Wyszło lekkie, puszyste, nie za słodkie.

Pyszne!




Składniki:

opakowanie suchych drożdży 
350 g mąki pszennej tortowej
50 g cukru 
70 g miękkiego masła
120 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego 
1 jajko 
Kruszonka:
30 g mąki 
10 g cukru 
10 g zimnego masła
0,5 łyżeczki cukru waniliowego 


Składniki kruszonki wymieszać palcami tak, aby otrzymać grudki. Odstawić. 


Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do automatu. 
Wybrać podstawowy program pieczenia (BASIC). 
W momencie wyrastania, ciasto posypać kruszonką. 
Po upieczeniu placek wystudzić na kratce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz