Szybko się robi, wybornie smakuje.
Składniki:
- ½ szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek kakao
- 250g masła
- 2 szklanki mleka w proszku (może być granulowane)
- ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego, migdałowego, rumowego albo pomarańczowego
- herbatniki, biszkopty (po kilka sztuk)
- bakalie (ja używam owoców kandyzowanych, ale bardzo mało)
Sposób przygotowania:
- Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
- Ściągnąć garnek i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką drewnianą połamane na małe kawałki herbatniki, biszkopty i bakalie.
- Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia (kilka godzin).
- Gotowy blok kroić na nieduże kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz