poniedziałek, 4 stycznia 2016

Blok czekoladowy

Smak dzieciństwa? Zdecydowanie napoleonka mojej cioci i oczywiście blok czekoladowy zwany czekoladą PRL-u.

Szybko się robi, wybornie smakuje.


Składniki:
  • ½ szklanki mleka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 5 łyżek kakao
  • 250g masła
  • 2 szklanki mleka w proszku (może być granulowane)
  • ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego, migdałowego, rumowego albo pomarańczowego
  • herbatniki, biszkopty (po kilka sztuk)
  •  bakalie (ja używam owoców kandyzowanych, ale bardzo mało)
Sposób przygotowania:
  1. Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
  2. Ściągnąć garnek  i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać  wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką drewnianą połamane na małe kawałki herbatniki, biszkopty i bakalie.
  3. Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia (kilka godzin).
  4. Gotowy blok kroić na nieduże kawałki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz