W Polsce z smażonego w głębokim tłuszczu ciasta parzonego (ptysiowego) robi się np. gniazdka, w Hiszpanii bardzo popularne są churros z czekoladą na gorąco podawane na śniadanie, w Urugwaju podobno podaje się to jako przekąskę wytrawną z roztopionym serem.
Przysmak robi się łatwo i szybko, najgorzej z wyciskaniem. Trzeba mieć mocny rękaw cukierniczy, ponieważ zwykły foliowy popęka.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 200 ml wody
- szczypta soli
- 3 jaja
- cukier puder
- olej do smażenia
Zagotować wodę z masłem i solą, aż do rozpuszczenia masła. Wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką dopóki masa nie będzie jednolita.
W rondlu rozgrzać olej.
Wyciskać rękawem podłużne kształty (chyba, że wolimy inne) i smażyć do zrumienienia.
Posypać pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz