czwartek, 28 stycznia 2016

Churros słodka lub wytrawna przekąska z ciasta parzonego

Churros słodka lub wytrawna przekąska z ciasta parzonego

W Polsce z smażonego w głębokim tłuszczu ciasta parzonego (ptysiowego) robi się np. gniazdka, w Hiszpanii bardzo popularne są churros z czekoladą na gorąco podawane na śniadanie, w Urugwaju podobno podaje się to jako przekąskę wytrawną z roztopionym serem.

Przysmak robi się łatwo i szybko, najgorzej z wyciskaniem. Trzeba mieć mocny rękaw cukierniczy, ponieważ zwykły foliowy popęka.




Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 200 ml wody
  • szczypta soli
  • 3 jaja
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Zagotować wodę z masłem i solą, aż do rozpuszczenia masła. Wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką dopóki masa nie będzie jednolita.

W rondlu rozgrzać olej.

Wyciskać rękawem podłużne kształty (chyba, że wolimy inne) i smażyć do zrumienienia.

Posypać pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz