niedziela, 25 października 2015

Lasagne po bolońsku


Największym fanem lasagne jest chyba Garfield ;)

"Nie lubię poniedziałków, nienawidzę. A zatem nakazuję, aby od dzis nie było poniedziałków. Jasne? A więc dziś mamy wtorek. Życzę miłego wtorku"
                                                                                                         
                                                                                                                     Garfield



Składniki:

  • 15 płatów lasagne na blaszkę ok 22x26 cm
  • 400 g mięsa mielonego
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano
  • żółty ser do posypania
Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa





Wykonanie:

Przygotowujemy sos beszamelowy:
Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Sos boloński:


Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem mieszając przez ok 10 - 15 min. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, oregano,  bazylią.

Płaty lasagni układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą i odrobiną sosu bolońskiego. 

Układamy warstwami:
Makaron, beszamel, boloński itd.  do wyczerpania składników.
 Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut.

Ja nie obgotowuję wcześniej makaronu, ale brytfankę szczelnie zawijam folią (nie wdziera się tam powietrze), odsłaniam folię na ostatnie 10 minut pieczenia. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz