sobota, 12 września 2015

Albóndigas en salsa de tomate

Każdy kto był w Hiszpanii z pewnością spróbował tapas. To drobne przekąski, łatwe do przygotowania a jednocześnie kolorowe, różnorodne, lekkie lub sycące.
Albóndigas en salsa de tomate to przepis na zwykłe pulpeciki o niezwykłym smaku i aromacie. 






Pulpety:
350 g mielonej wołowiny
150 g mielonej wieprzowiny
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
½ posiekanej cebuli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka startego kminku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz
mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
oliwa do smażenia 


Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekana cebula
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2 puszki krojonych pomidorów
1/2 szklanki  czerwonego wina
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz

Wykonanie:
Pulpety:
Wszystkie składniki na pulpety łączymy w misce.
Ręce moczymy w zimnej wodzie i mokrymi rękoma formujemy z mięsa  kulki, które obtaczamy w mące i smażymy na oliwie z oliwek aż zbrązowieją.
Sos:
Na rozgrzanej patelni na oliwie podsmażamy  cebulę z czosnkiem.
Dodajemy pomidory, , łyżeczkę cukru i na dużym ogniu gotujemy, żeby zagęścić sos, dolewamy wino.
Do sosu dodajemy podsmażone pulpety i gotujemy całość na małym ogniu przez około 10 minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz