Albóndigas en salsa de tomate to przepis na zwykłe pulpeciki o niezwykłym smaku i aromacie.
Pulpety:
350 g mielonej wołowiny
150 g mielonej wieprzowiny
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
½ posiekanej cebuli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka startego kminku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz
mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
oliwa do smażenia
350 g mielonej wołowiny
150 g mielonej wieprzowiny
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
½ posiekanej cebuli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka startego kminku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz
mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
oliwa do smażenia
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekana cebula
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2 puszki krojonych pomidorów
1/2 szklanki czerwonego wina
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekana cebula
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2 puszki krojonych pomidorów
1/2 szklanki czerwonego wina
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz
Wykonanie:
Pulpety:Wszystkie składniki na pulpety łączymy w misce.
Ręce moczymy w zimnej wodzie i mokrymi rękoma formujemy z mięsa kulki, które obtaczamy w mące i smażymy na oliwie z oliwek aż zbrązowieją.
Sos:
Na rozgrzanej patelni na oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem.
Dodajemy pomidory, , łyżeczkę cukru i na dużym ogniu gotujemy, żeby zagęścić sos, dolewamy wino.
Do sosu dodajemy podsmażone pulpety i gotujemy całość na małym ogniu przez około 10 minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na rozgrzanej patelni na oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem.
Dodajemy pomidory, , łyżeczkę cukru i na dużym ogniu gotujemy, żeby zagęścić sos, dolewamy wino.
Do sosu dodajemy podsmażone pulpety i gotujemy całość na małym ogniu przez około 10 minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz