wtorek, 4 sierpnia 2015

Pierogi ruskie



"Oprócz madame Curie pierogi są największym darem Polaków dla ludzkości."
                                                                                         Richard Paul Evans - Zimowe sny








Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • łyżka oliwy
  • 3/5 szklanki ciepłej wody
  • sól
Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy na stolnicy, rozwałkujemy i wycinamy kółeczka. Resztę ciasta przykrywamy ściereczką. 

Składniki na farsz:
  • 0,5 kg ugotowanych, utłuczonych i ostudzonych ziemniaków
  • 200 g białego sera
  • pół cebulki
  • ok 80-100 g boczku wędzonego
  • sól, pieprz - można dodać odrobinę otartej mięty suszonej
Pokrojoną w kostkę cebulkę i tak samo pokrojony boczuś przysmażamy na odrobinie smalcu. Studzimy. Mieszamy z ziemniakami, serem, solą i pieprzem. 


Samo lepienie będzie przyjemne, ponieważ ciasto jest niezwykle miękkie, szybko idzie ;)

Gotować w osolonym wrzątku ok 8 minut od wypłynięcia. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz