"Oprócz madame Curie pierogi są największym darem Polaków dla ludzkości."Richard Paul Evans - Zimowe sny
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- łyżka oliwy
- 3/5 szklanki ciepłej wody
- sól
Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy na stolnicy, rozwałkujemy i wycinamy kółeczka. Resztę ciasta przykrywamy ściereczką.
Składniki na farsz:
- 0,5 kg ugotowanych, utłuczonych i ostudzonych ziemniaków
- 200 g białego sera
- pół cebulki
- ok 80-100 g boczku wędzonego
- sól, pieprz - można dodać odrobinę otartej mięty suszonej
Pokrojoną w kostkę cebulkę i tak samo pokrojony boczuś przysmażamy na odrobinie smalcu. Studzimy. Mieszamy z ziemniakami, serem, solą i pieprzem.
Samo lepienie będzie przyjemne, ponieważ ciasto jest niezwykle miękkie, szybko idzie ;)
Gotować w osolonym wrzątku ok 8 minut od wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz